vrijdag 5 november 2010

Criel, Camus en Poulicek

In de reeks "voetballers die vergeten zijn zonder dat ze echt een grote carrière hebben gehad" wil ik het vandaag hebben over Bram Criel. Je kent hem ongetwijfeld. De Criel die u 's zondagsavonds op pagina 541 van teletekst ziet staan bij de doelpuntenmakers van KSK Heist, dat is em. Ziet u wel, u wist het, maar u durfde het niet te zeggen! Inderdaad, Bram Criel speelt nu bij Heist, hometown van Paul "Polle Pap" Michiels en ook wel van Kevin Wuyts, beter bekend als "het orakel van Heist". Dat is, voor wie het even niet weet, in de Exqi League, een competitie die zich onder de Jupiler Pro-, maar qua niveau tussen de Champions- en de Europa League bevindt. Criel speelt daar de pannen van het dak en staat momenteel op een mooie vijfde plaats in de topschutterslijst, achter grote namen als Jan De Langhe, Dalibor Vasilinovic of zoiets en Mustapha Jarju. Maar zijn carrière begon Bram iets meer naar het zuidwesten, in Mechelen.

We schrijven anno 2002. KV Mechelen is, met dank aan maffe koekjesbakker Willy Vandenwijngaert, failliet en Marc Uytterhoeven is druk bezig met een groots reddingsplan uit te dokteren. Maar in de tussentijd ging de show natuurlijk on, en KVM moest een elftal in het getouw krijgen zonder profs, die allemaal andere en betere oorden hebben opgezocht. Er werd dus teruggegrepen naar eigen jeugd en afdankertjes van bevriende ploegen zoals Standard. Dit resulteerde in een ploeg met de heren Tordoir, Asselborn, De Pauw, Caramazza, Valgaerts, Nkokolo ... U noemt ze samen met mij op.
De youngster onder deze youngsters was Bram Criel. Zestien op dat moment, maar aangekondigd als een groot talent (de Lukaku van zijn tijd, laat ons zeggen) en bij gebrek aan spitsen voor de leeuwen gegooid.

De jonge spits vocht voor wat hij waard was, maar kon ook niet voorkomen dat KVM nogal eens verloor en er feitelijk voor zorgde dat alle ploegen in eerste klasse op het einde van het seizoen een positief doelpuntensaldo hadden.
Maar hij had wel indruk gemaakt, want toen Malinwa naar derde zakte, kwam Racing Genk hem wegplukken, samen met ongeveer de hele generatie Defours, Ogunjimi's en Huberts. Helaas, Criel was ook een beetje de Jelle Vossen van zijn tijd, en de trainers zagen het toch niet in hem. Terug naar af dus. Maar kijk, na amper een jaar of zes en passages langs Heusden-Zolder, terug KVM, Verbroedering Geel, KVSK United en Dessel Sport is Criel dus helemaal terug. Kwaliteit komt altijd weer bovendrijven, al moet men soms een beetje geduld hebben! Het zijn zulke verhalen die in de overlevering worden opgenomen...

Een ander icoon van het grote KVM kwam vandaag aan bod in het radionieuws, zij het dan het iets lichtere genre. Opeens hoorde ik de naam van Daniel Camus. Nee, niet Fabien en ook niet Albert, Daniel. Deze man speelde van 1999 tot november 2001 in Mechelen en was daar (en natuurlijk ook bij de andere ploegen waar hij speelde) het type verdedigende middenvelder die ook wel een doelpunt of zeven per seizoen meepikte (om het woord "box-to-box-middenvelder" niet te gebruiken). Camus was echter, hoe zal ik het zeggen, niet geheel onbesproken. Hij was zo'n beetje de Jonathan Blondel van zijn tijd, maar dan een slimme versie. Dit wil zeggen: venijnige overtredingen, maar op zo'n manier dat niet heel het stadion het had gezien. Daarnaast kon hij ook heel goed mekkeren tegen de scheidsrechter. Dat zijn reputatie hem enigszins achtervolgde, wordt onder meer aangetoond door het feit dat hij zich in 2003 slechts op het nippertje een transfer naar Standard door de neus geboord zag omdat de Luikse supporters zich massaal tegen zijn komst hadden verzet.

Maar die Daniel Camus, dus niet Fabien en ook niet Albert, heeft nu Alizee Poulicek gestrikt, de Miss België 2008 die het laatst in het nieuws kwam toen ze -om het even plastisch uit te drukken- haar koplampen liet herstellen en die ongetwijfeld in Expeditie Robinson had gezeten, ware het niet dat ze met Stéphanie Clerckx al een ongelooflijk domme blonde koei aan boord hadden.

Camus is 39 en zal ons Alizee misschien nog kunnen leren hoe je iemands botten breekt zonder dat die dat zelf merkt. Ik wacht nu enkel op het nieuws dat Florian Urban iets heeft met Cilou Annys.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten