woensdag 15 december 2010

Speculaas/-atie

Speculatie. Tot voor X aantal jaren was dat voor mij die koek die je van Sinterklaas kreeg en die zo lekker was als je hem in koffie doopte. Later werd dat gecorrigeerd tot speculaas of zelfs speculoos.

Tegenwoordig hebben we het over heel andere dingen als het over “speculatie” gaat. Het gaat dan over het …euhm, speculeren, door… dinge, speculanten. Het gaat ook over de staatsschuld, het begrotingstekort, kredietwaardigheid en staatsobligaties… Stop! Wat zochten we nog, Erik? Rente, natuurlijk! Het waren de zenuwen.

Maar speculanten speculeren dus. Mijn eerste vraag is dan: hebben die niks beters te doen? Moeten die niet op de kinderen passen, of klusjes in huis opknappen? Boodschappen doen misschien? In plaats van van achter hun pc uit te zitten spelen met denkbeeldig geld. En maar druk doen! En maar bellen!

En wat nog meer is: ze specu…dingen niet zomaar, ze dreigen ermee dat tegen ons land te gaan doen! Als wij er niet voor zorgen dat er niet snel een nieuwe regering komt, dan gaan onze ratings… kredietwaardigheid…obligaties… dinge… omlaag en de rente omhoog of zoiets. Maar excuseer, waar bemoeien die mensen zich eigenlijk mee? Mogen wij misschien zelf nog kiezen of en wanneer wij een regering krijgen of niet? Dat dacht ik ook ja! Dat ze eens op een ander gaan specu…dingen.

Trouwens, het gaat toch prima zonder regering? De rekken liggen vol met de meest noodzakelijke producten zoals melk, meel en iPadden, het koud en warm water stroomt nog en de treinen rijden op tijd… enfin, ze rijden.

En als de heren speculaties echt niet willen luisteren, is er nog altijd de harde hand. Beginnend met een ferm “Wilde gij wel eens stoppen met tegen ons land te specu…dingen?!”, en als dat niet helpt gewoon een bestorming van het gebouw van waaruit alle speculanties druk doen. Knevelen en muilkorven die handel, zodat ze niet meer kunnen bellen, e-mailen en andere stoute dingen doen. Even maar, totdat wij een nieuwe regering hebben, tot… euhm, dinge…

1 opmerking: